/ / 5 Friska livsmedel som kan vara giftiga om du äter för mycket av dem

5 hälsosamma livsmedel som kan vara giftiga om du äter för mycket av dem

farliga hälsosamma livsmedel

Denna artikel skrevs av Marygrace Taylor och tillhandahålls av våra partners på Förebyggande.

Att säga om att njuta av alla saker imåtta? Det gäller inte bara rött vin, färskt bröd eller läckra desserter. Det räknas också för rena livsmedel. För om du pratar om nötter, fisk, lövgröna eller helkorn, finns det nästan alltid en förekomst där du Kan har för mycket av en bra sak. Här är nio bra matvaror som kan vara farliga om du överdriver det. (Förlora upp till 15 pounds UTAN dieting med Eat Clean to Get Lean, vår 21-dagars rena matplan.)

farliga hälsosamma livsmedel

brasilianska nötter

Dessa jätte nötter är kända för att vara # 1källan till selen, ett viktigt spårämne som spelar en viktig roll vid reproduktion och hjälper din kropp att kämpa mot infektion. Faktum är att bara en Brasilien-mutter kan leverera upp till 90 mcg selen, vilket är nästan dubbelt så mycket selen som du behöver på en dag. Och en en ounce servering (det är sex till åtta nötter) packar en jättebra 777 procent av dina dagliga selenbehov.

Att äta enstaka servering av Brasilien nötter ärbra men att ha dem varje dag kan sätta dig i riskzonen för selentoxicitet, vilket kan leda till håravfall, gastrointestinala och neurologiska problem, lätthet och till och med hjärtattacker eller njursvikt. "Håll det till en veckovis servering, eller bara ha en eller två nötter ett par gånger i veckan", säger Jessica Cording, R.D.

farliga hälsosamma livsmedel

Spenat, betor och schweizisk chard

Vi behöver inte påminna er om att var och en av dessaveggies är ett näringsvärde kraftverk. Men de är också höga i naturligt förekommande föreningar som kallas oxalater. Oxalater fungerar faktiskt som prebiotika för att mata de friska bakterierna i magen. Men om du är benägen att njure stenar, äter alltför många högoxalatmatar bara sakerna värre. "Njurarna ska filtrera ut dessa föreningar. Men hos någon som är benägen för njurstenar, har njurarna det svårt att göra det, vilket kan leda till uppbyggnad och bildande av njurstenar", säger Cording.

I så fall kan det vara bäst att undvika matsom är höga i oxalater helt och hållet. Tala med din läkare för att ta reda på vad som är bäst för dig. Om du behöver skära ut högoxalatmatar kan en dietist hjälpa dig att hitta lägre oxalatalternativ, som kål eller blomkål.

farliga hälsosamma livsmedel

Tonfisk på burk

Det är billigt, bekvämt och fyllt med proteinoch de allomfattande omega-3-erna. Men konserverad tonfisk innehåller lite kvicksilver, vilket kan skada nervsystemet och hjärnorna att utveckla foster och småbarn. Högre mängder kvicksilver kan också vara giftiga för vuxna (symtom är domningar eller stickningar, synproblem och minnesproblem). Men experter vet inte exakt hur mycket kvicksilverladdad tonfisk du behöver äta för att bli sjuk.

Vit albacore tonfisk innehåller mer kvicksilver änlätt tonfisk och den mängd du kan äta beror på din vikt. Till exempel borde en 110 pund person hålla sig till mindre än fyra uns vita tonfisk eller nio uns tonfisk per vecka. Men en 165-pundig person kan ha fem ounce vita tonfisk eller 14 uns tonfisk per vecka, enligt beräkningar från Konsumentrapporter. (FYI, en burk tonfisk är fem uns.)

Om du är gravid, ammar eller försökerTänk på att hålla fast vid FDA: s fastställda riktlinjer: Njut av upp till 12 uns lägre kvicksilver skaldjur per vecka, som räkor, lax, havskatt eller lätt tonfisk. För högre tonfisk av kvicksilver, begränsar du dig till högst 6 gram per vecka. (Och håll dig borta från dessa 12 fiskar helt.)

farliga hälsosamma livsmedel

Rött kött, ostron och vita bönor

Alla tre är de bästa källorna till järn, som spelar enviktig roll för att leverera syre till dina muskler. Och medan för lite järn kan låta dig känna sig svag och trött kan alltför mycket leda till leversvikt.

Naturligtvis kämpar många människor för att få tillräckligt av mineralet i deras dieter. Så järnöverbelastning tenderar att vara ganska sällsynt, speciellt om din enda källa till järn är mat, säger Cording. Men om du tar ett järntillskott? Det kan vara värt att prata med en dietist. "Det är viktigt att veta vad dina behov är och ta hand om hur man balanserar matkällor och kosttillskott", säger Cording.

farliga hälsosamma livsmedel

brunt ris

Visst är det komplexa carbet synonymt med hälsanmat. Men ris är också bra för att absorbera arsen som förekommer naturligt i mark och vatten. Och brunt ris tenderar att absorbera mer av tungmetallen än sina raffinerade motsvarigheter.

Arsenik är ett känt humant karcinogen, ochFör närvarande finns det ingen säkerhetsgräns för mängden arsenik i maten. Men experter, inklusive de som ingår i miljögruppen, är överens om att du inte behöver skära helt brunt ris ut ur din kost. I stället gör en insats för att äta en mängd helkorn. "Om du normalt skulle ha brunt ris varje dag, försök att alternera med något som quinoa, farro eller hirs", säger Cording. Håll ögonen på förpackade livsmedel som innehåller ris eller risbaserade ingredienser som brun rissirap (som ofta används för att sötas naturliga spannmål eller granola barer). Det är bättre att äta dem en gång i taget snarare än varje dag.

Uppmärksamma: