/ / Är det verkligen möjligt att vara kär i två personer i taget?

Är det verkligen möjligt att vara kär i två personer i taget?

Den store Gatsbys Tom Buchanan, Jay Gatsby och Daisy. Carrie Bradshaw, Big och Aidan (fortfarande inte säker på vem som ska rota i den där). Tonar av böcker och filmer har kärlekstrianglar av en anledning (förutom bara dramatiken): Massor av människor kan relatera till att ha känslor för två olika personer samtidigt. Men är det faktiskt möjligt att älska två personer på en gång - eller är de torterade själarna som tror att de bara skoja sig?


Svaret är en rungande yup, säger RamaniDurvasula, Ph.D., klinisk psykolog och professor i psykologi vid UCLA. "Vi antar att kärleken kommer i en smak, men det är egentligen mycket mer Baskin Robbins än det." Med andra ord är chocolate chip mint och jordgubbe olika, men de är båda jävla bra. Om bara kärlek var lika lätt som glass.

RELATERAD: Hur man har en trio - Från början till slut"Vi är komplexa och komplicerade varelser, och det ärmycket möjligt att två olika drag hos två olika personer kan både vädja till oss, säger Durvasula. När du växer och utvecklas som en individ, kan du hitta dig själv dras mot personer som kompletterar olika aspekter av vem du är.


"Attraktion är en mycket biologisk upplevelse", säger Durvasula. Du kan vara i ett etablerat förhållande och träffa någon på jobbet som PANG! gör dina hormoner galen. Eller så kan du bli otroligt daterad och hitta att två olika personer du har sett på ett tag, både vädjar till dig.


RELATERAD: Ska du ha en trio? 4 saker du behöver tänka på


Den överväldigande, virvelvindliga känslan människor tenderaratt beskriva sig som "kärlek" är biologiskt synonymt med en ökning av dopaminnivåerna, säger Durvasula. (Dopamin är en neurotransmittor som är kopplad till din hjärnans belönings- och nöjescenter - så en spik kan få dig att känna att du upplever en naturlig hög.) Ännu dagar senare kan bara att tänka på en stor kyss orsaka dopamin att släppa i din hjärna, och innan du vet det, faller du stor tid. Så samtidigt som du är monogamisk eller i ett engagerat förhållande är ett medvetet, logiskt val, den slungna rushen av hormoner (och som får dig att känna de följderna av dem) är helt fysisk - och ur din kontroll.


Det finns också en särskild omständighet enligt vilken du är mer benägna att falla för flera personer: när du är mest kär i dig själv.


"När du går igenom en positivövergång från allt från ett spännande nytt jobb till en fysisk omvandling - och känner dig lycklig med dig själv, du är mer öppen för nya upplevelser och nya människor, säger Durvasula. Ju mer du omfamna vem du är desto mer sannolikt är du att utforska och fira andra för vem de är. Ju mer du blir kär i dig själv desto mer blir du kär i andra, säger hon.Känslan mellan två personer kan vara förvirrande och känslomässigt utmattande - men det kan också vara roligt.


Fortsatt att utforska båda kärleksintressen kanvara ett giltigt alternativ om alla berörda personer är på samma sida, säger Durvasula. "Polyamorösa och öppna relationer får mycket dragkraft, men du måste vara transparent om det." Intresserad av att utforska något som detta? Dessa regler för öppna relationer kan styra dig genom de samtal och gränser som är inblandade.


Beviljas, inte alla är upp för en outtraditionellrelation setup, säger Durvasula. Om du vill begå dig till en person, eller en av de människor du älskar, vill du att det är så bra. Men hur gör du det?


"Så hemskt som det låter, gör ett för och nackdelarlista "föreslår Durvasula. Och var brutalt ärlig med dig själv när du skriver den. Något som är bra att komma ihåg när du granskar din lista: "Vi blir fastnade i lidenskap och rush att känna sig förälskade, men komplicerad kärlek vinner i slutändan." Tänk på det på så sätt: Vem ska vara 100 procent bra med att kasta ut dina snottiga vävnader för dig när du är sjuk? Vem skulle du fortfarande njuta av när du är 90 år gammal och flamman av lust och passion har dött ner?


RELATERAD: 7 saker du borde veta om din partner innan du är helt engagerad


Om du behöver, ta en paus från bådarelationer. "Ta en tur", säger Durvasula. "Gör vad du behöver göra för att gå tillbaka och ta bort dig från situationen." Att få lite utrymme kan hjälpa dig att ge dig ett visst perspektiv.Tyvärr kan du inte. Det finns ingen matematisk formel för att välja vem man ska göra ett engagemang för. Och verkligheten är att båda individerna kan vara stora, och båda individerna kan göra solida partner, säger Durvasula. Men även om du splittras helt ner i mitten, har du ofta den känslan som känner att du kommer att ge en person till och med bara en liten fördel. Följ den intuitionen, säger Durvasula. Är en liten köpare ånger eller "vad-om" undrar normalt, men helt och hållet, men när du kommer till ett beslut, försök att hålla fast vid det. När du väljer en partner att driva, skärpa ditt fokus från det andra och verkligen ge det nya förhållandet sitt bästa skott till framgång. Fira aspekterna av den här personen som ledde dig att välja dem över någon annan.


"Det bästa du kan göra i denna situation äratt ta sig tid att odla och älska dig själv, säger Durvasula. Det hjälper dig att vara mer medveten om egenskaperna i en partner som är viktigast för dig och i slutändan kommer att göra ditt beslut lite enklare.Uppmärksamma: