/ / 7 saker du aldrig bör säga till någon med herpes

7 saker du aldrig bör säga till någon med herpes

Jag diagnostiserades med herpes för två år sedan, och jagkan inte berätta hur många offensiva saker människor har sagt till mig om det sedan dess. Jag förstår att många av dessa kommentarer inte kommer från en illvilja de flesta har bara ingen aning om vad man ska säga när någon säger till dem att de har herpes. Medan det inte finns något manus för det perfekta att säga till någon som delar denna personliga information med dig (precis som det inte finns någon Mad Libs-formel för hur man avslöjar någon som du har herpes) finns det vissa anmärkningar jag skulle råda emot - som alla är baserade på saker som jag har sagt till mig och om igen.
Här är vad någon med herpes kan inte hjälpa men tänk det ögonblick de hör det här: Tack så mycket för att du hänvisar till min kropp som "grov". Det är väldigt snällt och exakt vad jag behöver höra i detta sårbara ögonblick.

Ja, ordet "herpes" kan framkalla en Usch reaktion någonstans djup i vår tarm. En kombination av dålig sexutbildning och en stark social stigma har övertygat oss om att herpes är en upprorande, extremt smittsam sjukdom. Men i verkligheten är herpes hanterbart hudtillstånd och en liten irritation för de flesta miljoner människor som lever med den. Försök att tysta de här skadliga snapdommene och lyssna på den levande andas människan med känslor som talar till dig.


RELATERAD: Varför jag älskar att berätta för människor som jag har herpes
Jag hade uppenbarligen sex med Mick Jagger. Vilken typ av fråga är det? Jag får fråga detta ständigt: av nyfikna journalist, oroliga datum, även av främlingar på Twitter. Att fråga någon hur de drog en STD innebär att de gjorde något fel och det måste finnas en dramatisk, pinsam historia bakom diagnosen. Det tvingar dem också att passa in i en av två stereotyper: att de antingen är ett oansvarigt monster som behöver din förlåtelse eller att de ljögs till, lurades på eller på annat sätt blev offer för andras dåliga beteende. Lägg inte dem på plats och be dem att dela djupt personlig information som de kan kämpa med.
En vän som jag inte hade sett i några månaderblurted detta ut när jag nämnde att bli diagnostiserad över en hångla kaffe. Hon bad om ursäkt när hon såg hur obekvämt frågan gjorde mig, men hon förstod inte hur invasiv hennes morbid nyfikenhet var. Jag ville tro på en vän, inte har antaganden om min kropp.


Om du inte sover med någon eller duär en läkare om att hålla handen mellan benen, det finns bokstavligen ingen anledning till varför du behöver veta om de för närvarande har ett utbrott.
Detta är en bakåt komplimang insvept i oodlesav besvikelse och dom. Den galen stigma kring STD: er övertygar oss om att bara slarviga, oärliga och desperata människor kontraherar sådana virus. Verkligheten är väldigt annorlunda: STD är en möjlighet när som helst du har sex, oavsett om det är din första gång eller din 100: e. Och många människor får orala herpes från familjemedlemmar som kyssade dem medan de hade en kall öm i sin läpp. Att säga att någon inte verkar som den typ av person som har en STD säger mycket mer om dig än vad den gör om dem.


RELATERAD: Jag testade positiv för herpes-nu vad?
Värd för en fest jag deltog frågade mig detta när jag nämnde att jag började skriva offentligt om att ha herpes. Jag är ganska säker på att hon var full ... eller åtminstone hoppas hon var.


Trots vad komiker kan säga är herpes inte som glitter. Det samlas inte på varje plan yta, och den dör mycket snabbt utanför kroppen. Du kan inte få herpes från att dela handdukar eller kopior av Femtio nyanser av grått.
Jag brukade höra det här mycket från vänlighjärtatsjuksköterskor på hälsokliniken medan jag fick behandling för mitt första utbrott. De kände igen min smärta och ville försäkra mig om att ha herpes inte skulle förstöra mitt kärleksliv. Men vilken 21-årig högskolestudent vill höra om den enda speciella personen som inte kommer att döma henne för att ha en STD?


Det kommer vara många människor för vilka en STD inte är en deal-breaker, ochAtt vara öppen för att datera en kvinna med en STD gör dem inte Prince Charming-det gör dem till en anständig person. Att bli diagnostiserad med herpes betyder inte att du måste betala för den första personen som accepterar dig. Det betyder inte heller att du har fast monogamiska, seriösa relationer för resten av ditt liv.
Om du inte kan ta reda på varför det är en okunnig sak att säga, är du ensam. Jag pratar med dig, ex-pojkvän som jag bad om att bli testad efter att jag hade diagnostiserats.


-


Ella Dawson är en tjugo-något feministisk som bryr sig för mycket om Ungkarlen. Hon skriver om kön, popkultur, bros och vad det är som att leva med herpes.Uppmärksamma: