/ / Är det verkligen möjligt att stanna vänner med en ex?

Är det verkligen möjligt att stanna vänner med en ex?

Kaley Cuoco Sweeting verkar som en erfaren pro när det gäller vänliga breakups. Skådespelerskan blev bästa vän med hennes ex och Big Bang-teorin co-star Johnny Galecki, efter splittring. Faktum är att de två blev så nära att Johnny faktiskt var främst och centrerad vid hennes senaste bröllop till Ryan Sweeting. "Det tog en liten stund, lite besvärande", sa hon Kosmopolitisk av studsa tillbaka efter uppbrytning. "Genom Guds nåd blev vi bästa kompisar och rörde sig på ett så elegant sätt." Han är en av mina närmaste vänner. "


Medan "lite obekvämhet" verkar som en storunderdrift för de flesta uppbrott, gör Kaley det som en bris. Och hon är inte den enda: Nyligen separerade Gwyneth Paltrow och Chris Martin svär att de kommer att vara närmare än någonsin efter deras "medvetna frikoppling". Så det fick oss att tänka - är det verkligen möjligt att vara vänner med en ex? Vi bad experter att väga in på frågan.

När det är möjligt - och när det inte är det

Ironiskt nog blir vänner med din ex-ochlåter förflutna gå i processen - kan verkligen hjälpa dig att gå vidare till ett ännu bättre förhållande med någon ny, säger datings- och relationsexpert Christie Hartman, Ph.D., författare till Tillbaka i spelet. Det kan vara ett tecken på att du har släppt dina romantiska känslor för din ex och du är redo för ett nytt kapitel i ditt liv.


Som sagt, inte alla par kan uppnå denna efterdelade Nirvana. Förhållande terapeut Rachel Sussman, författare till Breakup Bibeln, säger att det vanligtvis beror på upplösningensig. Om du helt enkelt växte ifrån varandra, förlorade din passion, eller kände att du blev "icke-romantisk rumskamrat", har du fått ett bra skott på en hälsosam vänskap, säger Sussman. Om du bröt upp för att du ständigt argumenterade, kände en av dig att den andra var oansvarig eller för mycket av en flört eller förräderi som fanns i din delning, säger Sussman att "samma problem som bröt dig upp kommer att läcka in i vänskapen ." I så fall kan du behöva minska dina förluster och gå bort.


Dessutom måste du vara medveten om dina känslor - ochdin ex. s. Om en eller båda av er inte redo att släppa förhållandet, säger Hartman att du inte är redo för en vänskap. Du kommer sannolikt att ha olika förväntningar, skada andras känslor och även i vägen för att gå vidare. "Det kan skapa allvarliga problem i ett nytt förhållande", förklarar Hartman, för att din brist på lämpliga gränser med din ex (till exempel textar honom ofta eller kommer till honom först med stora nyheter) kommer att gör din nya kille känns som den udda mannen ut. Så om någon av er fortfarande har lite kärleksfull kärlek (av den romantiska eller sexuella sorteringen), kommer det att gå in i vänzonen bara för problem.


MER: "7 saker jag lärde mig från att ha exsex"


Hur man gör det

När du är varm från klacken av en uppbrytning, detkan tyckas omöjligt att gå en dag utan att chatta med din ex. Ändå är det viktigt att ta tid att vara oberoende. "Du måste ta en paus," berättar Hartman. "Att gå direkt till vänskap fungerar inte. Du måste skilja dig själv ett tag, släppa dig emotionellt och gör sorgsprocessen. Och sedan kan du sitta och vara överens om att du ska vara vänner. Se till att du och din ex inte kontakt varandra under den här tiden. På det sättet kan du läka utan att gamla känslor kommer i vägen.


När du äntligen är redo att modigavänskapsvatten, säger både Hartman och Sussman att fastställa grundregler är ett måste. Några don'ts: fråga om förhållande råd, berätta varandra när eller vem du "dating direkt utanför fladdermusen, och koppla upp efter splittring. I stället föreslår Sussman att man fastställer gränser och riktlinjer - även om hur ofta det är lämpligt att prata. Och framför allt återställ inte gamla argument. de "leder vanligtvis bara till drama.


MER: Vi frågade Real Men: Kan du stanna vänner med en ex?


Om du börjar träffa någon ny, se till attlåt honom eller henne så snart som möjligt veta att din ex är fortfarande i ditt liv - och att du är bara vänner. Även om det är ganska sällsynt att du kommer till samma kompis-kompis som Kaley och hennes ex, Sussman säger en bröllopsinbjudan Kan vara lämplig, men bara om din ex är ingreppadi din sociala cirkel och din nuvarande partner är vänner med honom eller henne också. Låt oss vara riktiga: Det sista du vill ha vid ditt bröllop är att din brudgum är obehaglig, eller sämre, en efter-ceremoni-slagsmål.


MER: 6 Regler för att komma över en uppbrytning på det sunda sättetUppmärksamma: