/ / 5 ätstörningar du aldrig hört av innan

5 ätstörningar du aldrig hört av innan

bekymrad kvinna

Denna artikel skrevs av Amber Brenza och tillhandahålls av våra partners på Förebyggande.

När jag var 13, togs jag av skolan för enmånad för att hantera en ätstörning. Ja, jag var väldigt tunn, men jag var inte bekymrad över min vikt. Frågan var att jag var rädd för kräkningar - ett tillstånd som kallades emetofobi - och min begränsade ätning var en biprodukt av den rädslan. Att ha ingenting i magen betydde att jag inte hade något att kasta upp. Tekniskt hade jag undvikande / restriktiv matinsyndrom (ARFID), men för det otränerade ögat - det vill säga till mina föräldrar, klasskamrater och lärare - hade jag anorexi.

Den femte upplagan av Diagnostisk och Statisiskt Manual av Mentalsjukdomar (DSM-5) känner igen tre huvudsakliga ätstörningar: binge eating disorder, anorexia nervosa och bulimia nervosa. Resten klassificeras som en "annan specificerad utfodring och ätstörning." Att catchall term refererar till någon typ av oordnad ätning som orsakar betydande nöd eller nedsättning, men uppfyller inte de specifika kriterierna för de typiska ätstörningarna. Och det lämnar många villkor ut, vilket kan förklara varför du inte är bekant med de fem ätstörningarna nedan.

(Registrera dig för att få hälsosamma levnads tips levereras direkt till din inkorg!)

1. Orthorexia Nervosa
Vi är alla intresserade av hälsosam kost, menDet finns en stor skillnad mellan att vara uppmärksam på din kost och låta din kost kontrollera ditt sinne. Medan anorexi och bulimi handlar om hur mycket mat du äter, fokuserar orthorexia på kvaliteten på maten. En recension i Journal of Human Sport & Exercise definierar orthorexics som de som "obsessivelyUndvik livsmedel som kan innehålla konstgjorda färger, smaker, konserveringsmedel, bekämpningsmedelsrester eller genetiskt modifierade ingredienser, ohälsosamma fetter, livsmedel som innehåller för mycket salt eller för mycket socker och andra komponenter. "Slutligen börjar liderna göra egna, ännu hårdare regler och isolerar ofta sig socialt. (Läs om en livsmedelsbloggers förverkligande hennes vegansk kost hade förvandlats till en ätstörning.)

2. Anorexia Athletica
Det brukade ses mestadels hos idrottare, menanorexia athletica (AA) har blivit mer utbredd tack vare den genomgripande "starka är den nya skinniga" mantraen. Medan anorexika begränsar deras ätstörning och bulimikrening efter måltider, ökar AA-patienterna tvångsmässigt för att hålla pund i bukten, var särskilt uppmärksam på antalet bränna kalorier. Bland alla andra ätstörningar har tvångsövning kopplats till högre nivåer av vikt och formproblem som orsakas av kroppsosnöjt, enligt forskning som publicerats i European Eating Disorders Review. Övningstvingning kan också drivas avnegativa symtom på att inte kunna träna. Forskare fann att även efter så lite som 24 timmar utan träning upplevde AA-lider skuld, ångest, depression och irritabilitet.

3. Diabulimia
Enligt forskning i Journal of Diabetes Science and Technology, kvinnor med typ 1-diabetes är 2.4 gånger mer sannolikt att utveckla en ätstörning än de som inte har tillståndet. Men i stället för begränsad ätning eller rensning, ökar de med denna sjukdom insulinbegränsning: reducerar nödvändiga insulindoser eller hoppar över dem helt och hållet. Genom att göra detta suger och kalorier spolas direkt i urinen och spolas i slutändan, vilket resulterar i snabb viktminskning. (Här är vad färgen på din käke kan berätta om din hälsa.) Men detta ger dig en mycket högre risk att utveckla infektioner och diabetisk ketoacidos, vilket kan leda till diabetisk koma. Parallellerna mellan hantering av diabetes och oordnad ätning (som övervakning av matdelar, blodsocker, vikt och motion) gör också diabulimi svår att behandla.

4. Pica
De flesta antar att det bara är ett konstigt fäst, menpica-som beskriver att äta oskadliga material som smuts, färg eller papper-är faktiskt en ganska vanlig ätstörning. Det ses mest hos barn; mellan 10 procent och 32 procent av barn i åldrarna 1 till 6 rapporteras ha haft pica. Men tillståndet är också vanligt hos gravida kvinnor och de som är järnbrist, för i vissa fall av sjukdomen beror begäret på näringsbrister (som järn). Bortsett från den typiska undernäring som plågar många ätstörningar, riskerar de med pica också risk för blyförgiftning och intestinala hinder från att konsumera oförstörbara föremål. (Här är mer på hur ätstörningar kan påverka alla åldrar.)

5. Nattödssyndrom
Detta är inte ditt typiska midnatt mellanmål. Nattätningssyndrom (NES) kännetecknas av överdriven nattsätning, men inte nödvändigtvis bingeing. Enligt en studie publicerad i Journal of the American Medical Association, de med NES hade bara konsumerat omkringen tredjedel av deras totala dagliga kalorier klockan 6, jämfört med en kontrollgrupp som hade ätit nästan tre fjärdedelar av deras. Rollerna vände sig mellan 8 pm och 06:00, när NES-lider konsumerade 56 procent av sina kalorier, tog kontrollgruppen bara 15 procent av sig. Forskare fann också att NES var nära besläktad med depression, och eftersom nattsgräsning (vilket är vad de som lider av NES gör, snarare än bingeing) normalt innebär karaktäristiska komfortmat, kan nattätningssyndrom vara en form av självmedicinering .

Uppmärksamma: